Fotografering på företag

Upphovsrätten

Nu mera får man inte fotografera hur som helst, reglerna har blivit mycket mer restriktiva. Det är upphovsrätten som gäller nu och den har den två delar: en ekonomisk, och en ideell. När det gäller den ekonomiska delen tar den upp att den som skapat en produkt, även har rätt att bestämma om den ska offentliggöras eller inte, och även om den får kopieras. Om du som företagare vänder dig till en reklambyrå och låter dem köpa rätten att få använda en bild som reklam, kommer ni överens om ett pris för en viss upplaga. Om reklambyrån sedan vill använda företagets foto till något helt annat, eller trycka upp flera exemplar än vad ni kommit överens om, ja då måste reklambyrån fråga företaget om lov igen.

Marknadsföring

Ibland vill ett företag låta fotografera sin personal för olika ändamål, som kanske marknadsföring, till sin hemsida, som gruppbild, eller porträttbild, där det står vilken befattning personen har på hemsidan, då är det trevligt med en bild på personen i fråga. Här måste inte du som är fotograf fråga om tillåtelse, men den som använder bilden måste fråga, är det en reklambyrå som ska ha fotot måste de fråga om lov för varje gång den ska användas.

Företagsporträtt

Att göra företagsporträtt för att presentera sig på social medier och hemsidor är tillåtet och då är det bäst att använda sig av en professionell fotograf som vet hur denne ska ställa upp personalen så fotot blir så snyggt det går, för det är viktigt att fotografiet fångar upp personalen bästa sidor.

Produktbilder

Har du ett företag som tillverkar olika produkter, vill du givetvis att dessa ska synas på hemsidan och på olika sociala medier, så folk får upp ögonen för dina produkter och vill köpa dem. Då bör företaget också anlita en professionell fotograf som vet hur produkterna ska fotas för att få fram det som säljer.