Fotografering för ryttarföreningar och ridklubbar

Foto för presentation av föreningen eller klubben

I stort sett alla ryttarföreningar och ridklubbar har i dag hemsidor och det är mycket viktigt att de visas upp på ett bra sätt på nätet. Om man söker på Google eller liknande är det betydligt mycket trevligare om man kan se hur klubben ser ut, hur stallen ser ut eller liknande. Om allt ser fint ut, ligger på en bra plats samt är fräscht kommer flera vilja ta kontakt så de foton som finns på sajten säger en hel del.

Evenemangsfoto

På en ridklubb eller i en ryttarförening händer det en hel del. Det är lektioner, tävlingar, träningar och en hel del annat. Att fotografera detta är en utmaning för fotografen men samtidigt lönar det verksamheten om den verkligen visas upp från sin bästa sida. När en tränare anlitas kan det med fördel fotograferas, och vid en tävling kan vackra hinder och annat visa anläggningen.

Profilbilder

När det gäller ridlärare, tränare eller ungdomsledare kan det ofta vara trevligt om det finns bilder på personerna på hemsidan. Då kan man som elev eller besökare snabbt känna igen personer och veta vem man kan fråga om vilka saker. Om en reporter från en tidning ska göra ett reportage får de också med rätt personer i artikeln.

Att fotografera hästar

Det är inte helt lätt att fotografera hästar, och om man som hästägare vet med sig att hästen är rädd för blixtar är det bra om fotografen får veta det. Då kan man undvika blixt när en viss häst är i närheten.

Upphovsrätt

När man ska fotografera hos en klubb eller en förening finns det många regler kring upphovsrätt. Som fotograf måste man till exempel se till att bilder och regler utformas på ett visst sätt. Som förening och även som fotograf är det viktigt att tänka på vem som kommer att äga bilderna. I vissa fall kan man som fotograf sälja vissa rättigheter till bilder, men då är det inte så roligt för klubben att kanske upptäcka dem hos ett helt annat stall.